Min pappa har alltid sagt att jag försökte springa långt före jag kunde gå. Antar att det är därför som jag aldrig varit  mycket för traditionella tarotlekar. Rider-Waite, Gilded, Robert Hanson – alla fantastiska instruktiva lekar, men de som verkligen talat till mig har varit de som vågat gå sin egen väg: Gaian Tarot, Maat Tarot, Housewives Tarot. Kort och gott tarotlekar med hand, hjärta och hjärna bakom! Inte konstigt då att jag föll för Cat’ s Eye Tarot skapad av Catdoctor Debra M. Givin! Första gången jag snubblade över hennes galleri och översikt över den här charmiga tarotleken var för flera år sedan och då var hon bara 3/4 färdig. Jag blev omedelbart förälskad och brukade regelbundet spana in sidan för att se när hon gjort fler uppdateringar. Men som ni vet, det går inte att skynda på kreativitet… Så som med så många andra förälskelser som inte får näring, så rann det hela ut i sanden och jag glömde i ärlighetens namn bort tarotleken och trodde nog att den aldrig skulle publiceras. Så för någon månad sedan så börjar jag höra en massa surrande på sociala medier om att den här tarotleken faktiskt har släppts och att folk är stormförtjusta. Elden som nog aldrig har slocknat börjar glöda igen och jag skyndrar mig att kolla närmaste internetbutik och wohoooo! Cats Eye Tarot är inte bara färdig och publicerad – den finns också att köpa till ett extremt billigt pris! Resten är som de brukar skriva – historia!

Cat’s Eye Tarot

Introduktion

Låt mig först klargöra något: Det här är INTE en tarotlek där skaparen har ersätt människor med katter, satt katter i mänskliga situationer som i många andra tarotlekar med katter (Tarot of the white cats, Bohemian Cats Tarot t. ex). Den här leken handlar om katter i kattiska situationer och det märks väldigt tydligt att Dr Givin (hon är specialiserad på feline veterinärvård) kan sina katter!

Tarotleken är i mångt och mycket standard i sitt utförande. Den består av 78 kort, 22 från Stora Arkanan och 56 från Lilla Arkanan. Den Lilla Arkanan är uppdelad i de klassiska sviterna: Swords, Wands, Cups och Pentacles. Korten är relativt små, och kan mycket väl även passa de med små händer. Kvaliteten på kortpappret är tunnt, men inte ömtåligt. Ytan på varje kort är glansig, vilket gör korten hållbara, lätta att rengöra och bäst av allt att  blanda. Baksidan illustreras av ett otroligt uttrycksfullt kattansikte som verkligen griper tag. Men detta gör också tyvärr att du inte med lätthet kan använda korten omvända om du nu arbetar på detta sätt. Det går, men kräver lite fantasi. Tarotleken är utgiven av U.S Games, finns i de flesta internetbokhandlar (har sett den både på Bokus och Amazon). När du beställer så får du ingen följebok som så många andra tarotllekar har utan bara ett litet tunnt häfte, den sk. Little White Book (LWB). Detta är dock absolut ingen nackdel för leken, korten talar verkligen för sig själva och bristen på följebok gör också att priset på leken kan hållas nere!

Stora Arkanan

Stora Arkanan har fått behålla alla sina traditionella namn förutom i ett fall och det är kort nummer 12: The Hanged Man. Som här passande nog har döpts om till the Hanged Kitten. Duh! Stora Arkanan (SA) innehåller en bred variation av katter: Svarta, randiga, vita, fläckiga såväl som orientaler eller långhår, äldre monarker eller kattungar – goda representanter för hur det ser ut i verkliga livet. Det går inte direkt att se någon kopiering av klassiska tarotkort från mer traditionella lekar som t. ex RWS. Men Dr Given har lyckats väl att i bild (som är vattenfärger för övrigt) förmedla själva essensen av kortet och det är det jag finner viktigast tycker jag. Exempel vis så går det lätt att känna igen sig i ungkatten i the Fool som utan att tänka på konsekvenserna sträcker sig efter vad det är nu som har fångat hans eller hennes uppmärksamhet. Han har fullständig tillit till att allt kommer att bli bra, till slut han måste  bara prova först. Eller varför inte the Lovers. Här hittar vi 2 otroligt vackra norska skogskatter i ett fönster. De sitter nära varandra och de utstrålar tydligt en dedikation och hängivenhet till varandra, vilket får oss att tänka på kärlek och relationer. Men hur är det med det egentligen? Vem är den svarta katten som lite kaxigt vandrar på staketet utanför fönstret. Överväger Herr Katt att överge Fru Katt för denna mystiska skönhet? Eller är det kanske tvärtom och Herr Katt funderar på hur han kan göra för att hålla fast vid Fru Katt? The Lovers talar också om val och om personlig intigritet…. Så har vi då en av mina favorit kort – the Hanged Kitten. Förutom det faktum att den här underbara röda katten ligger med huvudet nedåt så finns det inga likheter med traditionella lekars the Hanged Man som oftast ses hänga upp och ned i ett träd. Ändå är det så lätt att förstå essensen i kortet som jag skrev tidigare. Han ligger fullständigt avslappnat och låter världen fungera runtomkring honom bäst den vill. Han har tagit en paus, släppt taget och är i totalt hakuna-matata-relaxe-mode på ett sätt som bara katter kan! Ett genomgående tema för kort från Stora Arkanan är att de är lätta att känna igen på sitt färgtema. De är genomgående lila-blå i sin framtoning ( Himlen, kuddarna och mattan i exempel nedan) i en eller flera kortdetaljer i varje kort. Vilket är passande för SA handlar ofta om personlig utveckling eller andlighet, vanligast associerat med just lila!

Exempel på Kort från Stora Arkanan:

      

 Lilla Arkanan

Som jag beskrev tidigare så hittar vi här alla de 4 klassiska sviterna: Sword, Wands, Cups och Pentacles. Dessa är extremt lätta att känna igen med hjälp av tre återkommande attribut: färgskala, följeslagare och framför allt associerad kattyp. Om vi börjar med svärdkorten så hittar vi här främst blå toner i kortens bakgrund och assocearer. Svärd kopplas oftast ihop med luftets element och i flera av bilderna ser vi också fåglar i korten, spela en större eller mindre roll. De katter vi hittar i svärdsviten är uteslutande siameser eller perser, vilket är ytterst passande då Svärd handlar om kommunikation ^^ När jag tittar på de kort som är kopplade till Wands hittar jag mycket gul-rött-orange i korten som också är korrespondens till eld. Följedjur här är kräldjur av olika slag, ormar och ödlor. Katterna vi hittar här är övervägande rödoranga med vita inslag. Den tredje sviten Cups/Bägare går lite emot mönstret kring att använda traditionella färger som korresponderar till respektive element. Vatten/bägare är oftast associerat till blått och grönt. Men här har Debra Givin använt rött och rosa som assocear istället som ett slags homage till det faktum att bägare handlar om känslor, hjärtan och olika former av relationer. Hon lyckas väldigt bra med detta och undviker även att gränserna mellan de olika korrespondanserna glider in i varandra. Leddjur hos bägare är såklart fiskar, men det förekommer bara i två av korten. De katter vi hittar i de här korten är alla svartvita. Jag har ingen aning om varför hon valde just denna färg. Men det fungerar väl och det är allt som räknas tycker jag! Den sista sviten är  pentacles eller jordsviten. Här hittar vi då såklart väldigt mycket jordnära färger (brun, grön och svart). Katterna är här brun-tigrerade allihopa. Bakgrundsfärgen här är den (mörk)gröna, men är inte lika självklar som i de andra sviterna. Men lika svag som denna relation är hos myntsviten lika dominerande är följedjuren: Möss såklart! Det är fasiken minst en mus på varenda kort från 1-10! Korten är väldigt lättlästa och åtminstone för mig lätta att relatera till. Nej, de är inga kattkopior av RWS, men essensen finns där att det är väldigt lätt med bara en gnutta insikt kring tarot att förstå vad korten betyder och att dessutom vinkla dem för respektive läggning!

Exempel på kort från lilla arkanan:

Ess & Hovkort

Jag skulle vilja skriva lite om ess och hovkort i Cat’s Eye Tarot också. I de mer traditionella tarotlekarna så illustreras ess oftast som ett enskilt element som hålls fram eller sträcks upp av en ensam hand. Konstnären har tagit fasta på detta såklart, men här är handen en tass istället:

När det gäller hovkorten så var jag lite orolig hur väl jag skulle  kunna tolka med dessa. De illustrerar bara katter rakt upp och ner : Page = kattunge, Knight=ungkatt, Queen=Vuxen honkatt, King=Vuxen hankatt. Men det fungerar förvånansvärt väl! Just på grund av sin kunskap och för att hon låter katterna vara katter så lyser katternas och respektive korts karaktär igenom väldigt väl!

Små-bitar som gör att jag verkligen älskar den här tarotleken:

  • Varje kort är skapat för att fånga själva essensen av en specifik betydelse, vilket har gjort att det t. ex inte nödvändigtvis finns 7 ödlor ditmålade på 7 of Wands! Wohooo! Istället ser vi en katt så uppbackad mot väggen och i försvarsställning mot sin fiende nummer uno: Hunden! ^^
  • Många LWB’s är totalt värdelösa och innehållslösa. Men den här är faktiskt förvånansvärt bra. Den ger tre korta nyckelord för varje kort, en kort beskrivning av själva  situationen i kortet (som gör att jag begriper vad jag ser bättre) och dessutom ett kort förslag på hur jag kan tolka kortet i en läggning.
  • De här korten undviker inga svårigheter bara för att det handlar om katter! Snarare blir tuffa situationer extra tydliga eftersom det handlar om djur som inte har  valt att utsättas för grymhet. Men detta gör också att det finns väldigt få skrämmande kort. Jobbiga ja, men inte skrämmande. 10 of Swords är ett bra exempel som visar ett hem där något har gått väldigt, väldigt fel. Det finns massor av katter överallt. Det är skitigt, smutsigt och rent ut sagt en ohälsosam miljö att vistas – en ”samlares/catladys” hem. För katterna kan det inte bli värre än så och kanske inte för deras ägarinna heller och vi kan böra fråga oss hur de alla har hamnat i den här situationen. Eller 5 of Pentacles – Vi ser en avmagrad, sjuk och sårig katt gräva i en soptunna efter mat och vi känner tydligt kortets betydelse: Svåra tider, avvisade, dålig hälsa och eftersom vi kan se det i andra kan vi se det i oss själva. The Devil är ett annat bra kort. Någonstans i en källare – en stor helt klart överviktig katt försvarar med sitt liv sin matskål och det är tydligt att maten har ett osunt övertag över honom….
  • Nyckelorden är rakt av baserade på Joan Bunning‘s sätt att översätta och tolka korten i hennes Learn Tarot kurs eftersom det var den första kurs som Debra Givin läste när hon först lärde sig om tarot. Detta gör den här kortleken extra speciell för mig eftersom denna kurs också var min inkörsport till tarot. Vissa kan gilla det andra inte. Men för mig så ger det en känsla av igenkännande och jag vet om jag någon gång vill utvidga mina tolkningar av ett visst kort så kan jag göra så med lätthet!

   

Det här är en tarotlek för alla, nybörjage så väl som erfaren. Visst, lite grundläggande betydelse kan behövas – men kan lätt skaffas genom att tex gå Joan Bunnings kurs. Självklart  en lek för alla kattälskare, men den fungerar egentligen för alla under förutsättning att du inte hatar djur…. Den kan vara något visuell för vissa, men som sagt, den är inte skrämmande. Jag älskar personligen den här leken och den talar väl till mig i mina läggningar och jag kan inte rekommendera den varmt nog till andra hugade katt-tarotistor!

För fler bilder, en radiointervju med kattdoktorn själv + möjligheten att göra  egna läggningar online KLICKA HÄR!

Den här tarotleken har dock EN stor nackdel: Genast jag fick den i min ägo så stod det klart att jag gärna skulle vilja ha ytterligare en katt i vårt hushåll förutom gam-katten på 13 vårar! Så nu tittar jag över möjligheten att ta hem ytterligare en katt från ett katthem….. ^^

Vill du att jag skall göra en läggning för dig med mina charmiga, men rättframma katttarot? Vandra då över till min andra hemsida Dreamcatcher för att boka en alldeles unik läggning!

Annonser